Meme Başı Akıntısı
Meme Başı Akıntısı
Meme başı akıntısı çoğu zaman iyi huylu hastalıktan kaynaklansa bile, nadir de olsa meme kanseri belirtisi olabilir. Meme başı akıntısı kendiliğinden / sıkma ile, tek / her iki memeden, tek / birden fazla kanaldan gelebilir. Ayrıca menstruasyon durumu / gebelik / egsersiz ile ilişkisi, travma öyküsü, ilaç kullanımı ve hormon bozuklukları gibi eşlik eden faktörler değerlendirilmelidir.
Şüpheli meme başı akıntısı genellikle kendiliğinden gelir, tek memeden ve tek kanaldan kaynaklanır. Kitle eşlik edebilir veya etmeyebilir, akıntı şeffaf veya kanlı olabilir. Ayrıca 50 yaş sonrası daha endişelendiricidir.
Fizyolojik meme başı akıntısı genellikle sıkma ile gelir, her iki memeden ve birden fazla kanaldan kaynaklanır. Ergenlik döneminde rengi şeffaf, gebeliğin son döneminde ve emzirme başlangıcında kanlı, uzun süre doğum kontrol hapı kullananlarda koyu renkli ve menopoz öncesi kirli bulanık meme başı akıntısı olabilir.
Her meme başı akıntısı olan kadına detaylı hikâye, meme muayenesi ve radyolojik tetkikler önerilir. Meme başı akıntısının yayması yapılarak, mutlaka sitolojik olarak değerlendirilmelidir. Solid veya kistik kitle, intraduktal papillom veya duktal ektazi varlığı ultrason, mamografi ve gereğinde meme MRI yardımcı olabilir. Duktografi veya duktoskopi kullanımı tartışmalı olup, meme cerrahına ve radyoloji doktoruna bağlıdır. Dr.müjgan çalışkan
Meme başı akıntısı altında çoğunlukla iyi huylu hastalıktan kaynaklansa bile, özellikle kanlı veya şeffaf akıntı varlığı meme kanseri düşündürmelidir. Kanlı akıntının sebebi %45 intraduktal papillom, %30-35 duktal ektazi, %8-15 karsinom ve %5-10 enfeksiyon. Sarı, yeşil, kahverengi veya gri renkli akıntı genellikle fibrokistik değişiklikler ile bağlantılıdır. Yeşil bulanık akıntı ise duktal ektazi veya kanal tıkanıklığına bağlıdır. Prolaktinoma varlığında ise tipik olarak her iki memeden süt veya açık renkli meme başı akıntısına sebep olur.