İdiyopatik Granülomatöz Mastit

İdiyopatik granülomatöz mastit

İdiyopatik granülomatöz mastit, etiyolojisi ve patofizyolojisi tam olarak anlaşılamamış, nadir görülen iyi huylu bir inflamatuar meme hastalığıdır. Bu hastalığın kesin nedeni henüz bilinmemektedir, ancak bağışıklık sisteminin memedeki dokulara karşı anormal bir tepki verdiği düşünülmektedir. Özellikle doğum yapmış genç kadınlarda daha sık görülmektedir.

Klinik olarak, idiyopatik granülomatöz mastit, meme bölgesinde ağrı, sertlik, şişlik, koltuk altında kitle, kızarıklık ve meme derisinde fistül benzeri açıklıklar gibi semptomlarla kendini gösterir. Nadir durumlarda, kol ve bacaklarda cilt altında şişlikler de görülebilir.

Bu hastalığın tanısı, meme ultrasonu, mamografi ve kontrastlı meme MR gibi görüntüleme yöntemleriyle desteklenirken, kesin teşhis için biyopsi gereklidir. Ayırıcı tanıda, diğer meme hastalıkları ve enfeksiyonlar göz önünde bulundurulmalıdır.

Standart tedavi seçenekleri arasında kortikosteroidler gibi bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaçlar, metotreksat ve kortikosteroid kombinasyonları veya cerrahi müdahaleler yer alır. Bununla birlikte, tedavi süreci zorlu olabilir ve hastalık tekrarlayabilir.

Son yıllarda, hirüdoterapi gibi alternatif tedavi yöntemleri ilgi çekmektedir. Hirüdoterapi, tıbbi sülükler kullanılan bir tedavi yöntemdir. Sülüklerin salyasında anti-inflamatuar, analjezik ve kan sulandırıcı gibi 100’ün üzerinde biyolojik etken maddeler bulunur. Bazı çalışmalar, hirüdoterapinin idiyopatik granülomatöz mastit tedavisinde etkili olabileceğini göstermektedir.

HİRÜDOTERAPİ, idiyopatik granülomatöz mastit hastaları için, 9 YIL ÖNCE klinik pratiğime girdi. Yıllar içinde ekip olarak elde ettiğimiz deneyimler ışığında tedavi protokolümüzü geliştirerek başarılı bir şekilde devam ediyoruz.

Semptomların belirdiği anda uygulanan hirüdoterapi, inflamasyonun artmasını önemli derecede önlemektedir. Sülüklerin yerleştirildiği meme bölgesinin seçimi, bu bölgelerin birbiriyle uyumu, tedavinin uygulama süresi ve sıklığı hastalığın inflamasyon durumuna bağlı olarak değişmektedir. Klinik gerileme olduğunda, muayenede palpe edilemeyen rezidü odaklar ultrason rehberliğinde işaretlenir ve tamamen yok olana kadar tedavi devam edilir.

Her bir hastanın tüm tedavi süreci bireysel duruma göre ve kontrolümde belirlenir. Sağlık konusunda her zaman uzmanların rehberliğini takip etmek, sağlıklı bir yaşam için en önemli adımlardan biridir. Sağlık bakanlığı onayı olmayan merdivenaltı yerlerde tedavi olmaya çalışırken sağlığınızdan olabilirsiniz.

Yaşamın her anında kendini sev ve mutlu ol… çünkü sevgi en iyi iyileştiricidir.

dr.Müjgan Çalışkan

Dr. Müjgan Çalışkan

 

 

 


Çalışma Saatleri

Pazartesi Kapalı
Salı Kapalı
Çarşamba 10.00 - 16.00
Perşembe 10.00 - 16.00
Cuma Kapalı
Cumartesi 10.00 - 16.00
Pazar KAPALI

İletişim

📞 0850 333 0388 - 0506 474 82 86

📍ROUTE İstanbul, Ataköy 7-8-9-10 Kısım Mah. E-5 Yan Yol Cd. 6/1 B Blok Kat 2 D:21; Bakırköy, Istanbul, Turkey 34158

Prof. Dr. Müjgan Çalışkan Web Sayfası. Tüm hakları saklıdır.