Gebelik ve Meme Kanseri
Meme kanseri, anne adaylarında, gebelik süresinde en sık görülen kanserlerden biridir. Hamilelik esnasında, memeler süt vermek için olgunlaşır ve büyür. Bu yüzden memedeki kitlenin fark edilmesi zorlaşır ve bu nedenle kötü huylu olabilecek kitlelerin tanısı gecikebilir. Özellikle gebeliği planlayan kadınların gebelik öncesinde meme muayeneleri yaptırmaları, gebelik esnasında memede ele gelen kitle olduğunda uzman bir meme kanseri ile ilgilenen bir hekime başvurmaları, ailede meme kanseri öyküsü varsa bu konuya özellikle dikkat etmeleri tavsiye edilir.
Hamilelikte yaşanan fiziksel değişikler yüzünden, memede oluşabilecek patolojilerin tanınması ve tedavisi zor bir süreçtir. Meme kanseri gebelikte çok nadir görülse de, tanının gecikmesi, iyileştirme sürecini zorlaştırıcıdır. Son yıllarda gebelik yaşı 30-40’lı yaşları geçtiği için bu yaşlarda gebelikte meme kanseriyle karşılaşma riski de artmaktadır.
Yapılan çalışmalar meme kanseri teşhis edildiği takdirde gebeliğin sonlandırılmasının kanser tedavisinde ek fayda sağlamadığını göstermiştir. Sadece gebelik esnasında metastatik yani vücudun diğer organlarına sıçramış meme kanserinde ilk üç ayda kemoterapi başlanması için gebelik sonlandırılabilir. Gebeliğin ikinci veya üçüncü üç aylık dönemlerinde meme kanseri teşhis edilirse hastanın durumuna uygun kemoterapi ilaçlarıyla tedavi verilebilir. Radyoterapi uygulanamayan anne adayına kemoterapiyle başlayan tedavi süreci, doğumun ardından ışın tedavisiyle devam eder.
Gebelik esnasında ikinci ve üçüncü 3 aylık dönemde meme kanser cerrahisi güvenle yapılabilir.
Meme kanserli anne, tedavinin tamamlanmasından sonrasında çocuğunu emzirebilir
Meme kanserini yenen anne adayının tedavi sürecinden 2-3 yıl sonra gebe kalmasına izin verilir.
Meme kanseri tedavisi sonrasında çocuk sahibi olmayı planlayan kadınların, tedavi sürecinde doğurganlığını yitirebilmesi de mümkündür. Bu nedenle tedavi sürecinden önce yumurta ya da embriyo saklanması tercih edilebilir. Kanser tedavisinden sonra anne adayları tüp bebek yöntemiyle de çocuk sahibi olabilirler.