(Sistosarkoma Filloides)
FİLLOİD TÜMÖR
Memenin filloid tümörü nadir görülen fibroepitelyal bir meme tümörüdür. Görülme oranı %2-3’tür. Filloid tümör iyi huylu, ılımlı yada kötü huylu olarak sınıflandırılır. Sıklıkla iyi huylu olup, nadiren kötü formunda formunda karşımıza çıkar. En sık 35-55 yaşlarda görülsede, kötü huylu filloid tümör daha ileri yaşlarda görülmektedir.
Filloides tümör, fibroadenomlardan çok daha yüksek büyüme hızına sahip olduğundan dolayı, erken dönemde meme içinde yer kaplamaya başlar. Meme ultrasonu, mamografi ve meme MRI gibi görüntüleme yöntemleri ve çoğu zaman biyopsi ayırıcı tanıda yetersiz kalır. Kitle tamamı çıkarıldıktan sonra patolojik değerlendirme ile kesin tanı konur.
Filloid tümörlerde tedavi, kitlenin en az 1 cm çevreleyen meme dokusu le beraber cerrahi olarak çıkarılmasıdır. Sıklıkla memede bölgesel nüks oluşur. Dev filloid tümörlerde ise memenin tümden alınması daha sağlıklı olabilir. Bu durumda silikon protez ile meme tekrar yapılandırılır. Koltukaltı lenf bezlerine genellikle yayılım olmaz; ona yönelik cerrahi girişim önerilmez.
İyi huylu filloid tömörlerin tedavisi cerrahi, habis filloid tümörlerde ise cerrahi sonrası göğüs duvarına ışın tedavisi uygulanabilir. Cerrahi sonrası bölgesel nüks açısından yakın takip önemlidir.